1η συνάντηση εργασίας για τη σύνδεση της βιώσιμης παραγωγής οίνου με τις υπηρεσίες φιλοξενίας της Κρήτης

Οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου της Κρήτης στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε  η 1η  συνάντηση εργασίας (workshop) του Project FUTOURIS e.V.:¨Σύνδεση της βιώσιμης παραγωγής Οίνου με τις υπηρεσίες φιλοξενίας της Κρήτης | 2016-17¨. Το πρόγραμμα, εστιάζει στις δυνατότητες δημιουργίας δομών βιώσιμου προορισμού διακοπών (sustainable destination), οι υπηρεσίες του οποίου θα επεκτείνονται πέραν του ήλιου και της θάλασσας. Η προστασία & η κάλυψη των αναγκών των μόνιμων κατοίκων του προορισμού και η ανάδειξη του αμπελοοινικού & πολιτιστικού αποθέματος, αποτελούν πυρήνα ενδιαφέροντος του προγράμματος.

Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 &  Κυριακή 22 Μαΐου 2016, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο ξενοδοχείο Agapi Beach Hotel & στο οινοποιείο της LYRARAKIS wines.  Συγκεντρώθηκαν μέλη της ομάδας οιναμπελοκαλλιεργητών ¨Άγιος Αύγουστος | St August winegrowers¨, εκπρόσωποι της FUTOURIS e.V., TUI Austria, TUI Hellas, ΛYRARAKIS wines, LOCAL FOOD EXPERTS sce, SWISS APPROVAL International, των ξενοδοχειακών ομίλων SBOKOS HOTEL GROUP, METAXAS GROUP of COMPANIES και των 4 ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Agapi Beach Hotel, Cretan Malia Park Hotel, Creta Maris Beach Resort, Candia Maris Resort & Spa.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατατέθηκε στον οργανισμό FUTOURIS e.V. από την κοινωνική συνεταιριστική επιχείριση LOCAL FOOD EXPERTS sce, σε στενή συνεργασία με την ΛYRARAKIS wines  και την Ομάδα αμπελοκαλλιεργητών ¨Άγιος Αύγουστος | St August winegrowers¨. Εγκρίθηκε μετά από αξιολόγηση της επιτροπής του οργανισμού, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους  7 πανεπιστημίων της Γερμανίας και  της Αυστρίας, που εξειδικεύονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.  Ο γερμανικός,  μη κερδοσκοπικός οργανισμός  FUTOURIS e.V. έχει μέλη τους πιο γνωστούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς, τα πιο γνωστά ταξιδιωτικά γραφεία και υποστηρίζει την εφαρμογή προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης σε προορισμούς που ενδιαφέρουν τα μέλη του.  H TUI Austria συγχρηματοδοτεί το Project, το οποίο υποστηρίζεται ευρύτερα από τον τουριστικό οργανισμό TUI. Η ανάπτυξη του  ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2016 και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο 2017. Την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος έχει η LOCAL FOOD EXPERTS sce, σε στενή συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της ΛYRARAKIS wines,  την ομάδα των εκπροσώπων της TUI Group & τις εμπλεκόμενες ξενοδοχειακές μονάδες.

Κατά την 1η ημέρα της συνάντησης εργασίας, πραγματοποιηθήκαν στο ξενοδοχείο Agapi Beach, 14 ομιλίες | παρουσιάσεις από τους συμμετέχοντες. Στόχος ήταν  ο προσδιορισμός της βιώσιμης παραγωγής οίνου και οι πρακτικές διαδικασίες σύνδεσης με τις υπηρεσίες φιλοξενίας των 4 ξενοδοχείων. Οι γηγενείς ποικιλίες, η μακρά παράδοση του νησιού στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση, η υγεία του εδάφους, το Κρητικό Terroir, ο  τρόπος ζωής των μόνιμων κατοίκων  αλλά και οι άυλες αξίες της ιστορίας του νησιού, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ως μέρη της πολύτιμης κληρονομιάς της Κρήτης που πρέπει να διασωθούν και να αναδειχθούν. Η 2η μέρα της συνάντησης εργασίας ξεκίνησε με επισκέψεις σε  επιλεγμένους αμπελώνες των οιναμπελοκαλλιεργητών της ομάδας ¨Άγιος Αύγουστος¨ και ολοκληρώθηκε με μια βιωματική εμπειρία οίνου, γεύσεων & Κρητικής φιλοξενίας στο οινοποιείο της ΛYRARAKIS wines .

Η 1η  συνάντηση εργασίας του Project FUTOURIS e.V. αποτελεί μέρος μιας σειράς δράσεων που ξεκίνησαν στην έκθεση τουρισμού ITB Berlin 2016. Πρόκειται να συνεχιστούν στην Ελλάδα και την Γερμανία και θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση των συμπερασμάτων στο τέλος του 2017.

Η οργανωτική επιτροπή της 1ης Συνάντησης Εργασίας του FUTOURIS e.V. Project in Crete.

Last modified on Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 22:11
Tagged under
Share this article

Τα νέα μας

Latest News

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Παρακαλούμε εισάγετε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «ΕΓΓΡΑΦΗ»:

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
210.67 16 932

Ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας:
10.00 - 18.00

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…