«Χρυσογέρακας»: Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη καλωσορίζει το πρώτο του γλυκό κρασί

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη δημιούργησε και μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο του γλυκό κρασί με το όνομα «Χρυσογέρακας». Πρόκειται για ένα ισορροπημένο χαρμάνι Gewürztraminer και Μαλαγουζιάς, από σταφύλια που οινοποιούνται με την διαδικασία του όψιμου τρύγου.

Τα σταφύλια προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στην Σαμαρόπετρα, στο Αμύνταιο.  Εκεί, στη Σαμαρόπετρα, στο λόφο που δεσπόζει ανάμεσα στη λίμνη Πετρών και τη λίμνη Βεγορίτιδα, ζει ένα ζευγάρι γερακιών του είδους Χρυσογέρακας. Ο Χρυσογέρακας (Falco Biarmicus), που έδωσε το όνομά του στο νέο αυτό κρασί του κτήματος Κυρ-Γιάννη, είναι από τα ελάχιστα είδη γερακιών υψηλής πτήσης, θεωρείται σπάνιο και φωλιάζει κυρίως σε απότομους βράχους ή σε δέντρα απ΄ όπου μπορεί να έχει ορατότητα σε μεγάλη έκταση.  

Ο Στέλλιος Μπουτάρης επεξεργαζόταν τη δημιουργία ενός γλυκού κρασιού εδώ και αρκετά χρόνια. Ήδη από το 2008 ξεκίνησαν οι πειραματικές εμφιαλώσεις, οι οποίες δεν είχαν δώσει τα επιθυμητά για εκείνον αποτελέσματα. Στοχεύοντας πάντα στην τελειότητα και θέλοντας να δημιουργήσει το γλυκό κρασί που θα έκλεινε εξαιρετικά ένα ωραίο γεύμα, ξεχώρισε την σοδειά του 2013 για την ισορροπία γλυκύτητας και  οξύτητας που επιθυμούσε. Έντονα αρώματα από μαρμελάδες λευκόσαρκων φρούτων, αποξηραμένα βερίκοκα, μέλι και κερί συνθέτουν τον γοητευτικό χαρακτήρα του κρασιού, με τα χαρακτηριστικά αυτά να προσδίδουν στο κρασί μια ξεχωριστή κομψότητα και μια παρατεταμένα φρουτώδη επίγευση.

Σερβίρεται στους 8ο C και συνοδεύει επιδόρπια όπως  φρουτοσαλάτες, τάρτες φρούτων και καραμελωμένες κρέμες καθώς βέβαια και ένα πλούσιο foie gras.

Την ετικέτα του «Χρυσογέρακα» φιλοτέχνησε η Λίλα Μπουτάρη, μαθήτρια ζωγραφικής και δεύτερη κόρη του Στέλλιου.
H εμπορία και διανομή όλων των προϊόντων της Κυρ-Γιάννη στην ελληνική αγορά γίνεται από τη Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Όνομα : Χρυσογέρακας 2013
Τύπος : Λευκός γλυκός
Κατηγορία : ΠΓΕ Φλώρινα
Προέλευση : Επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος Κυρ-Γιάννη στη Σαμαρόπετρα
Ποικιλιακή σύνθεση : Gewürztraminer 50%, Μαλαγουζιά 50%
Ωρίμανση : 18 μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια
Δυνατότητα Παλαίωσης : 20 έτη

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Στην περιοχή του Αμυνταίου το κλίμα είναι ήπια ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες, μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ ημέρας και νύχτας και μέση ετήσια θερμοκρασία 13 οC. Ωστόσο, οι υδάτινοι όγκοι των λιμνών της περιοχής συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του έντονου ψύχους και στη δημιουργία ενός ηπιότερου μεσοκλίματος. Ανάμεσα σε δύο από αυτές τη λίμνη Πετρών και τη λίμνη Βεγορίτιδα, βρίσκεται ο λόφος της Σαμαρόπετρας, οι πλαγιές του οποίου φιλοξενούν τους γραμμικούς αμπελώνες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη από όπου προέρχονται οι ποικιλίες Gewürztraminer και Μαλαγουζιά. Το κλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με την αμμοπηλώδη σύσταση του εδάφους και την κλίση που φτάνει και το 20% δημιουργούν συνθήκες ιδανικές για την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών με έντονα αρώματα και υψηλή οξύτητα.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα σταφύλια καλύπτονται με δίχτυα για να προστατευτούν από τα πουλιά και παραμένουν επάνω στα αμπέλια έως και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και γίνεται η συλλογή τους. Στόχος είναι η δημιουργία ενός γλυκού κρασιού όψιμου τρύγου. Όταν φτάσουν στο οινοποιείο, τα σταφύλια πατιούνται σε κάθετο πιεστήριο (στροφυλιά) με διαδοχικές, ελαφριές πιέσεις. Ο χυμός που προκύπτει, αφού παραμείνει για μία νύχτα προκειμένου να καθαρίσει με στατική απολάσπωση, οδηγείται για ζύμωση σε καινούρια δρύινα βαρέλια, κάτω από συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Μετά το τέλος της ζύμωσης, η οποία διαρκεί περίπου έναν μήνα, το κρασί παραμένει στο βαρέλι για 18μηνη ωρίμανση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Αλκοολικός βαθμός : 14,1%    
Πτητική οξύτητα : 0,58
Ολική οξύτητα : 5,5             
Ενεργός οξύτητα (pH) : 3,39         
Σάκχαρα : 81,4                 
Ελεύθερα/Ολικά θειώδη : 19/164

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Έντονα αρώματα από μαρμελάδες λευκόσαρκων φρούτων, αποξηραμένα βερίκοκα, μέλι και κερί συνθέτουν τον γοητευτικό χαρακτήρα ενός γλυκού κρασιού όψιμου τρύγου. Η έντονη οξύτητα ισορροπεί με τη γλυκύτητα και προσθέτει στο κρασί κομψότητα δίπλα στον πληθωρικό του χαρακτήρα, αλλά και μια παρατεταμένη, φροουτώδη επίγευση.

Last modified on Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016 09:00
Tagged under
Share this article

Τα νέα μας

Latest News

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Παρακαλούμε εισάγετε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «ΕΓΓΡΑΦΗ»:

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
210.67 16 932

Ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας:
10.00 - 18.00

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…