3η Έκθεση Zυθογνωσία Microbreweries & Premium Beers

Στις 15 και 16 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο οργανώνεται φέτος η «Ζυθογνωσία», η μοναδική έκθεση στην Ελλάδα, αφιερωμένη στις μπίρες υψηλής ποιότητας.

Η Ζυθογνωσία απευθύνεται σε καταναλωτές και σε επαγγελματίες από τους χώρους της εστίασης και της εμπορίας ποτών. Αυτοπροσδιορίζεται ως έκθεση για «Microbreweries and Premium Beers», διότι στην 3η διοργάνωσή της καθιερώνεται πλέον ως η κατ’ εξοχήν βιτρίνα των ελληνικών μικροζυθοποιείων και όλων των προϊόντων ζύθου υψηλής ποιότητας που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην ελληνική αγορά.

Χωρίς να είναι «γιορτή» ή «φεστιβάλ» μπίρας, στοχεύει στο κοινό εκείνο που αγαπά την καλή μπίρα και θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν. «Οι επισκέπτες μας έρχονται για να δοκιμάσουν και όχι για να πιούν, γιατί η γευστική παλέτα στο χώρο της μπίρας είναι τεράστια και οι ευκαιρίες να δοκιμάσει κάποιος τα λιγότερο γνωστά προϊόντα είναι τελικά σπάνιες», λέει ο Ντίνος Στεργίδης από την εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της έκθεσης.

Στη Ζυθογνωσία συμμετέχουν οι περισσότεροι έλληνες μικροζυθοποιοί, κάποιοι μάλιστα κάνοντας το επίσημο ντεμπούτο τους, καθώς ο αριθμός των μικροζυθοποιείων πολλαπλασιάζεται εντυπωσιακά σε όλη τη χώρα. Όλοι σχεδόν οι τύποι της μπίρας θα είναι παρόντες ενώ μερικές πρωτότυπες και άκρως ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιμές θα πλαισιώσουν την έκθεση, όπως για παράδειγμα «Μπίρες εσοδείας και παλαίωσης» και «Greek beers vs rest of the world». Στην είσοδο, οι επισκέπτες θα λαμβάνουν ένα ειδικό ποτήρι δοκιμής μπίρας με το οποίο θα μπορούν να κινούνται από εκθέτη σε εκθέτη, δοκιμάζοντας όσες ετικέτες επιθυμούν.

Η έκθεση Ζυθογνωσία απεικονίζει με τον πιο πιστό τρόπο τις μεταλλάξεις που όλοι βλέπουμε να γίνονται στην ελληνική αγορά μπίρας: ραγδαία ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας σε συνδυασμό με το λανσάρισμα από μεγάλες και ιστορικές ζυθοποιίες ―εδραιωμένες στην ελληνική αγορά εδώ και πολλά χρόνια― νέων προϊόντων, κυρίως premium, για τις ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου ζυθόφιλου κοινού.

Ταυτόχρονα και οι εισαγωγείς αυξάνουν την γκάμα των προϊόντων τους με πολύ ιδιαίτερες και «ψαγμένες» μπίρες από χώρες όπου η μικροζυθοποιία ανθεί, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Ιταλία. Εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας στα ελληνικά νησιά και, γενικότερα, σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς· ήδη η Ελλάδα μετρά γύρω στα 45 ζυθοποιεία, μικρά και μεγάλα, και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ο αριθμός αυτός θα είναι τριψήφιος. Η τάση, είναι εξάλλου, παγκόσμια.

Όπως και πέρσι, η Ζυθογνωσία πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από μία σειρά άλλων εκδηλώσεων, που θα γίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 10 με 16 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της εβδομάδας μπίρας «Athens Beer Week», το πλήρες πρόγραμμα της οποίας είναι στην ιστοσελίδα της έκθεσης, www.zythognosia.gr.

Επίσης, οι επισκέπτες της Ζυθογνωσίας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επιτόπου και σε συνδυασμό με τις μπίρες της έκθεσης, τις δημιουργίες του σεφ Ηλία Σκουλά, ο οποίος θα προτείνει στο ζυθόφιλο κοινό «gourmet street food» στο εφήμερο (pop-up) εστιατόριο της έκθεσης, που θα αποτελέσει μια πρώτη γεύση του νέου του εστιατορίου «Burgers and Buns».

Athens Beer Week: 10-16 Οκτωβρίου 2016
Έκθεση Ζυθογνωσία: Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 21:00
Χώρος: Ζάππειο Μέγαρο
Είσοδος 10€ (ισχύει και για τις δύο ημέρες της έκθεσης)

 • Η Ζυθογνωσία ταξιδεύει την Ελληνική μπίρα στο εξωτερικό

  Πέρσι η έκθεση ΖΥΘΟΓΝΩΣΙΑ πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει στην Ελλάδα δύο από τους πιο γνωστούς και έμπειρους δημοσιογράφους μπίρας ανά την υφήλιο, για να δοκιμάσουν την ελληνική παραγωγή και να γράψουν γι’ αυτήν. Ο Αμερικανός John Holl, αρχισυντάκτης του περιοδικού All About Beer (ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο), και ο Βέλγος Luc De Raedemaecker αρχισυντάκτης του περιοδικού Bière Grand Cru, επισκέφθηκαν τη Ζυθογνωσία για δύο ημέρες, δοκίμασαν τα πάντα και απεκόμισαν ολοκληρωμένη και θετική άποψη για την ελληνική μικροζυθοποιία την οποία και μετέφεραν στους αναγνώστες τους. Και οι δύο εκμεταλλεύτηκαν την παρουσία τους στην Ελλάδα για να επισκεφθούν μπαρ, μπιραρίες, εστιατόρια και μικροζυθοποιίες ώστε να έχουν σφαιρική εικόνα της εγχώριας… «ζυθοκατάστασης».

  Φέτος, επαναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία αυτή προσκαλώντας στη Ζυθογνωσία δύο ακόμα σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο της μπίρας. Πρόκειται για τους δημοσιογράφους και γευσιγνώστες μπίρας, Adrian Tierney-Jones από την Αγγλία και Maurizio Maestrelli από την Ιταλία. Και οι δύο θα είναι παρόντες στη Ζυθογνωσία και για τις δύο ημέρες λειτουργίας της για να έχουν το χρόνο να δοκιμάσουν όλες τις μπίρες και να συνομιλήσουν με όλους τους Έλληνες ζυθοποιούς που συμμετέχουν σε αυτήν. Μάλιστα την Κυριακή 16/10 θα συμμετάσχουν εντός της έκθεσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (13:30 – 14:30) με θέμα το παγκόσμιο φαινόμενο της μικροζυθοποιίας και τις διαστάσεις που έχει πάρει στις δικές τους χώρες.

  Adrian Tierney-Jones

  O Έϊντριαν Τίρνεϊ-Τζόουνς είναι ανεξάρτητος δημοσιογράφος μπίρας, άρθρα του οποίου δημοσιεύονται τακτικά στα εξής σημαντικά έντυπα: Daily Telegraph, All About Beer, Original Gravity, Sunday Times Travel Magazine, Beer Magazine, Imbibe, Inapub, Brewing & Beverage Industries Business.

  Είναι επίσης συγγραφέας, έχοντας στο ενεργητικό του από το 2002 τα εξής βιβλία: West Country Ales, Great British Pubs, Britain’s Beer Revolution (με τον Roger Protz) και το Brewing Champions, που είναι η ιστορία του θεσμού των International Brewing Awards. Ως διευθυντής σύνταξης επιβλέπει την έκδοση του οδηγού 1001 Beers You Must Taste Before You Die ενώ είναι και συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας The Oxford Companion to Beer, και των οδηγών World Beer και 1001 Restaurants You Must Experience Before You Die.

  Δεινός και αναγνωρισμένος γευσιγνώστης μπίρας, ο Adrian Tierney-Jones συμμετέχει σε δεκάδες γευσιγνωστικά πάνελ, είναι πρόεδρος ομάδας στο διεθνή διαγωνισμό World Beer Awards και συμμετέχει τακτικά ως κριτής στο Brussels Beer Challenge, στο International Beer Challenge and στο Birra Dell’Anno.

  Έχει κερδίσει πολλά κλαδικά βραβεία και διακρίσεις, όπως το Budweiser Budvar John White Travel Bursary. Το British Guild of Beer Writers (Ένωση Δημοσιογράφων Μπίρας) του οποίου είναι και γενικός γραμματέας, του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Δημοσιογραφίας Μπίρας το 2011, το Αργυρό Μετάλλιο το 2006, 2008 και 2010, καθώς και το ειδικό βραβείο Social Media and Travel το 2013.

  Twitter: @ATJbeer | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Blog: www.maltworms.blogspot.com

  Maurizio Maestrelli

  Ο Μαουρίτσιο Μαεστρέλι, από τη Βενετία, είναι δημοσιογράφος εξειδικευμένος στην μπίρα από το 1997. Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα σε δεκάδες διαφορετικά έντυπα, επαγγελματικά και καταναλωτικά. Αυτή την περίοδο οι τακτικές του συνεργασίες είναι με το περίφημο περιοδικό και οδηγό Il Gambero Rosso, με τα επαγγελματικά Ιl Mondo della Birra και Locali Top, με την ιστοσελίδα Leifoodie.it και με το οινικό Viniplus di Lombardia. Το 2006 ο Maurizio ξεκίνησε το προσωπικό του ιστολόγιο (blog) Birragenda (www.birragenda.blogspot.com), που σήμερα είναι ένα από τα πιο σημαντικά της Ιταλίας. Ως συγγραφέας έχει υπογράψει τον πρώτο οδηγό ιταλικής μπίρας (το 2005), Birrerie d’Italia για λογαριασμό του ιταλικού Touring Club, το βιβλίο Birra ai Fornelli (μαγειρεύοντας με μπίρα), τον οδηγό Birra με εκδότη τo Gambero Rosso και το βιβλίο Birra: consigli, curiosità e ricette για το ευρύ κοινό. Συμμετείχε, επίσης, στην έκδοση του 1001 Beers You Must Taste Before You Die υπό την εποπτεία του Adrian Tierney-Jones.

  Διεθνώς αναγνωρισμένος ως εξαιρετικός γευσιγνώστης μπίρας, ο Maurizio Maestrelli συμμετέχει τακτικά ως κριτής σε πολλούς διαγωνισμούς μπίρας μεταξύ των οποίων οι εξής: Birra dell’Anno, International Beer Challenge London, Brussels Beer Challenge, Mondial de la Bière European Edition, Dutch Beer Challenge και World Beer Cup. Το 2006 η Ένωση Μικροζυθοποιών Ιταλίας, Unionbirrai, του απένειμε το βραβείο του καλύτερου «Ζυθογράφου» της χώρας.

  Το 2014 ο κ. Μαεστρέλι ίδρυσε την εκδήλωση Milano Beer Week την οποία συνδιοργανώνει με την Valentina Brambilla.

  Twitter: @Birragenda | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Web: milanobeerweek.it

 • «Burgers and Buns» στη Ζυθογνωσία

  Φέτος η έκθεση Ζυθογνωσία (15 & 16 Oκτωβρίου 2016) φιλοξενεί τον σεφ του εστιατορίου Food Mafia, Ηλία Σκουλά. Ο κ. Σκουλάς θα παρουσιάσει στους επισκέπτες της έκθεσης τις νέες «street food» δημιουργίες του από το μενού του εστιατορίου του «Burgers & Buns», που θα ανοίξει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο.

  Ο ανατρεπτικός σεφ του Food Mafia εμπνέεται από το κίνημα των γκουρμέ Food Trucks των ΗΠΑ για να δημιουργήσει μία σειρά από street food λιχουδιές που ταιριάζουν απόλυτα με μπίρα. Παράλληλα θα δώσει μία πρώτη ιδέα από τις γεύσεις του καινούριου concept που ετοιμάζει στο κέντρο της πόλης, το «Burgers and Buns» όπως το περίφημο Cubano που πρώτος σύστησε στο αθηναϊκό κοινό, το Vada Pav ένα vegan μπέργκερ με ινδικό μπιφτέκι πατάτας, το Goa Bao (ένα ψωμάκι ατμού με τσιγαριαστή γίδα και chimi churi sauce) και διάφορα άλλα.

  Συνεπώς οι επισκέπτες της Ζυθογνωσίας θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γευστικές τους εξερευνήσεις με «food pairing», συνδυάζοντας αρμονικά μπίρες, με σύγχρονες εκφράσεις προσιτής γαστρονομίας.

  Η Ζυθογνωσία στηρίζει την κουλτούρα της μπίρας και αναδεικνύει για 3η συνεχόμενη χρονιά τις προσπάθειες των Ελλήνων ζυθοποιών. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει την τεράστια παράδοση άλλων χωρών στην παραγωγή μπίρας αλλά και το παγκόσμιο φαινόμενο της μικροζυθοποιίας που έχει αλλάξει το χάρτη της μπίρας σε όλες τις προηγμένες χώρες του πλανήτη.

  Η νέα αυτή πραγματικότητα έχει επιφέρει αλλαγές και στους τρόπους κατανάλωσης της μπίρας, που παύει πλέον να είναι απλώς ένα «αναψυκτικό» για ενήλικες. Οι σύγχρονες μπίρες είναι προϊόντα υψηλής γευστικής πολυπλοκότητας που μπορούν να διεκδικήσουν επάξια τη θέση τους στο πάνθεον της γαστρονομίας, από μία καντίνα μέχρι και τα τραπέζια της υψηλής εστίασης.

  Αυτήν ακριβώς την πτυχή της ζυθοποσίας στοχεύει να αναδείξει η Ζυθογνωσία μέσα από τη συνεργασία της με τον Ηλία Σκουλά, παντρεύοντας μπίρες και απολαυστικά street food σε ελκυστικές τιμές προς τέρψη των επισκεπτών της.

Last modified on Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 12:26
Tagged under
Share this article

Τα νέα μας

Latest News

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Παρακαλούμε εισάγετε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «ΕΓΓΡΑΦΗ»:

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
210.67 16 932

Ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας:
10.00 - 18.00

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…