H ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. συμμετείχε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Οινοτουρισμό στην Σαντορίνη

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο) συμμετείχε ενεργά στο 1ο συνέδριο για τον Οινοτουρισμό που διοργανώθηκε στις 14-16/10/2016 στο νησί της Σαντορίνης, το οποίο έχει το προνόμιο να συνδυάζει την ομορφιά ενός τουριστικού προορισμού , την ιδιαιτερότητα, όσο αφορά την αμπελοοινική φυσιογνωμία και ένα  ιδιαιτέρα αναπτυγμένο οινοτουριστικό προϊόν.

Το διεθνές συνέδριο συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από πολλούς ανθρώπους του οινικού  κλάδου και παρουσιαστήκαν πληθώρα ομιλιών που είχαν στόχο να καταγράψουν σύγχρονες ερευνητικές τάσεις σε διεθνές επίπεδο, ενώ ανταλλαχτήκαν ιδέες  για την ανάπτυξη καλών πρακτικών πάνω στον κρίσιμο τομέα του Οινοτουρισμού που ‘εξάπτει’ την φαντασία πολλών για αξιοποίησή του, αλλά κάθε άλλο από εύκολη υπόθεση είναι για τα ελληνικά οινοποιεία.

Στα πλαίσια αυτά, η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. συμμετείχε με δυο παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών, με στόχο να συνεισφέρει στοιχεία που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, άλλα και τους συναδέλφους οινολόγους ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του ελληνικού κρασιού στο ανταγωνιστικό διεθνές πεδίο.

Η πρώτη εργασία παρουσιάστηκε από τον τέως πρόεδρο της ένωσης Δρα. Παναγιώτη Ταταρίδη, με τίτλο ‘Best practices for Winery Tasting Room Profitability’ και είχε σαν σκοπό να αναλύσει τα  βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβει υπόψη του ένα οινοποιείο που θέλει να δημιουργήσει μια λειτουργική και αποδοτική αίθουσα γευσιγνωσίας  για τα προϊόντα του.

Η δεύτερη εργασία που παρουσιάστηκε είναι μια ερευνητική πρωτοβουλία της ένωσης με στόχο να διερευνηθούν τα τυπικά χαρακτηριστικά του οινόφιλου επισκέπτη. Η έρευνα  ‘Αναζητώντας τα τυπικά χαρακτηριστικά  του οινόφιλου επισκέπτη στην Ν. Ελλάδα’  είναι μια προσπάθεια μέσω ερωτηματολογίου που αποστάλθηκε σε οινοποιεία της Ν. Ελλάδας και δόθηκαν προς συμπλήρωση σε επισκέπτες τους .

Η μελέτη και η ανάλυση στοιχείων που αφορά τους οινόφιλους επισκέπτες θα βοηθήσουν στην πρόβλεψη μελλοντικών συμπεριφορών και στην ανάπτυξη δράσεων που θα ενισχύσουν το παρεχόμενο οινοτουριστικό προϊόν, και κατ’ επέκταση τον οινικό κλάδο.

Η συστηματική συλλογή στοιχείων και η σωστή ανάγνωσή τους μπορούν να αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την στρατηγικά σχεδιασμένη ανάπτυξη αυτού του νέου υποκλάδου της αμπελοοινικής βιομηχανίας. Περεταίρω, η έρευνα έχει στόχο να διερευνήσει τα χαρακτηριστικά του οινόφιλου επισκέπτη, να εντοπίσει τα κίνητρα που ωθούν έναν επισκέπτη να διαλέξει κάποιο οινοτουριστικό προορισμό και την σχέση που έχει με το κρασί ως καταναλωτής, να κατηγοριοποιήσει τους επισκέπτες με βάση το επίπεδο γνώσης σχετικά με το κρασί και να σκιαγραφήσει το προφίλ των τουριστών του κρασιού.

Επίσης, η πρώτη αυτή προσπάθεια ήθελε να διερευνήσει και την ικανότητα να συλλέγουμε από τα οινοποιεία αξιοποιήσιμα στατιστικά στοιχεία. Τα πρώτα αποτελέσματα βοήθησαν να εντοπιστούν τα στοιχειά εκείνα που θα οδηγήσουν στην βελτίωση των υπηρεσιών οινοτουρισμού από τα οινοποιεία καθώς και στην κατανόηση της σχέσης που υπάρχει μεταξύ του τόπου καταγωγής του ενός γνωστού τύπου οίνου με την επιλογή του τόπου αυτού ως προορισμό οινικού τουρισμού.

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων (ΠΑΝ.Ε.Π.Ο.) έχοντας ενεργή παρουσία στα Ελληνικά Οινολογικά δρώμενα, για πάνω από 20 χρόνια, έχει σαν στόχο να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αναγκών του κλάδου και την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τον αμπελοοινικό τομέα.

Η ΠΑΝ.Ε.Π.Ο. πιστεύει ότι η χωρά μας διαθέτει καλή δυναμική και μοναδικούς πόρους να εκμεταλλευτεί τον Οινοτουρισμό προς όφελος του κλάδου. Με όπλο το ποιοτικό προϊόν μπορούμε και πρέπει να το μεταμορφώσουμε σε ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία.

Last modified on Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 12:23
Tagged under
Share this article

Τα νέα μας

Latest News

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Παρακαλούμε εισάγετε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «ΕΓΓΡΑΦΗ»:

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
210.67 16 932

Ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας:
10.00 - 18.00

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…