Κουμανδαρία & Χαλλούμι - Δύο παραδοσιακά Κυπριακά προϊόντα

Την ταυτότητα των δύο περίφημων Κυπριακών προϊόντων, του περίφημου γλυκού κρασιού Κουμανδαρία και του εθνικού τυριού της Κύπρου Χαλλούμι αποφάσισε να μας γνωρίσει το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας της Κύπρου, δημιουργώντας δυο κομψά ενημερωτικά βιβλιάρια. Στις 16 σελίδες τους καταγράφουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής προέλευσης, τη διαδικασία παραγωγής, το οργανοληπτικό profil και τις προτάσεις σερβιρίσματος ή/και μαγειρέματός τους.

Επί τη ευκαιρία της δημιουργίας των βιβλιαρίων προσκάλεσε δημοσιογράφους και επαγγελματίες του κρασιού & της γαστρονομίας σε ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση για τον οίνο Π.Ο.Π. Κουμανδαρία με ομιλητές τη χημικό-οινολόγο, δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα και τον επίκουρο καθηγητή Αμπελουργίας, Τμήμα Γεωπονίας Α.Π.Θ. Στέφανο Δ. Κουνδουρά.

Και τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατία στην Αθήνα, παρουσίαση για το Χαλλούμι με βασικό ομιλητή τον γνωστό chef και παρουσιαστή Βαγγέλη Δρίσκα, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην παραγωγή και τη χρήση του στην κουζίνα.

Οικοδεσπότης και των δύο εκδηλώσεων ο Συντονιστής του Εμπορικού Κέντρου Ιωσήφ Κυπραίος αναφέρθηκε στη θέση των δύο βασικών προϊόντων της Κυπριακής οικονομίας στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά, εξηγώντας ότι σκοπός του Εμπορικού τμήματος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, είναι η συνεχής και περαιτέρω προώθηση αυτών των εξαιρετικών προϊόντων:

«Η Κουμανδαρία εξάγεται σε πολλές χώρες στον κόσμο. Τις μεγαλύτερες εισαγωγές διεκδικούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με 9.600 λίτρα για το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο με 7.150 λίτρα, η Σουηδία με 6.000 και ακολουθούν η Πολωνία, η Δανία, η Γερμανία. Η Ελλάδα - βάσει των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου - θεωρείται ο τέταρτος εξαγωγικός προορισμός Κουμανδαρίας για το 2015, με 4.700 λίτρα σημειώνοντας οριακή αύξηση. Γενικότερα η Κουμανδαρία κατά το 2015 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο σημείωσε αύξηση εξαγωγών περίπου 16,5% από 33.000 σε 38.500 λίτρα.»  

«Το Χαλλούμι σήμερα αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου με ποσότητες που αγγίζουν σε αξία τα €100 εκατομμύρια ετησίως. Οι εξαγωγές του προϊόντος ακολουθούν μία συνεχή αυξητική πορεία με κύριους εξαγωγικούς προορισμούς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Δανία, τα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τα στοιχεία των τελευταίων 5 χρόνων δείχνουν μια ιδιαίτερα αυξητική τάση πώλησης χαλλουμιού. Το 2011 οι εξαγωγές του στην Ελλάδα ανήλθαν στα 2,5 εκ. €, ενώ το 2015 στα 4 εκ., με πρόβλεψη για το 2016 τα 5 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 100%. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην ποσότητα εξαγωγής χαλλουμιού από 400 τόνους το 2011 σε 800 περίπου τόνους για το 2016

Και οι δύο παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με γευστική δοκιμή εκλεκτών ετικετών οίνου Π.Ο.Π. Κουμανδαρία και συνταγών με χαλλούμι.

Λεζάντα φωτογραφίας : συντονιστής του Εμπορικού Κέντρου της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα Ιωσήφ Κυπραίος, chef και culinary expert Βαγγέλης Δρίσκας, χημικός-οινολόγος, δημοσιογράφος οίνου Μαρία Νέτσικα

Last modified on Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 12:56
Tagged under
Share this article

Τα νέα μας

Latest News

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Παρακαλούμε εισάγετε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «ΕΓΓΡΑΦΗ»:

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
210.67 16 932

Ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας:
10.00 - 18.00

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…