Πενιχρά τα έσοδα από τον ΕΦΚ- Ραγδαία αύξηση της λαθρεμπορίας

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου είχε επανειλημμένως τόσο με υπομνήματα προς τα αρμόδια Υπουργεία όσο και με δελτία τύπου εκφράσει την έντονη αντίδρασή του στην επιβολή Ε.Φ.Κ. με το σκεπτικό ότι το μέτρο αυτό θα απέφερε πολύ λίγα στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ ταυτοχρόνως θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση της λαθρεμπορίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι τα τελικά έσοδα που καταγράφονται από τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί για την προηγούμενη χρονιά δεν ξεπερνούν τα 24 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που η Κυβέρνηση ευελπιστούσε ότι θα εισπράξει τουλάχιστον τα τριπλάσια.  

Επίσης, λόγω των υποστελεχωμένων υπηρεσιών, αλλά και της παντελούς απουσίας μηχανισμού ελέγχων, η λαθρεμπορία στον τομέα του οίνου έχει εκτοξευτεί σε ποσοστά αδιανόητα. Συνεπεία τούτου, δεν σημειώνεται απλώς απώλεια του Ε.Φ.Κ., αλλά και απώλεια εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ακριβώς όπως τα είχαμε προβλέψει.

Για να μην μιλήσει κανείς για το αμφίβολης ποιότητας κρασί που κατακλύζει την αγορά και θέσει σε κινδύνους όχι μόνο την φήμη του ελληνικού κρασιού, αλλά και την υγεία των καταναλωτών.

Η Κυβέρνηση προτίμησε να κλείσει τα αφτιά της στις εκκλήσεις μας να μην προβεί στην θέσπιση του εν λόγω μέτρου, προκειμένου να ικανοποιήσει λαϊκιστικά αιτήματα. Συνεχίζει δε να έχει και τα μάτια της κλειστά, αφού καμώνεται πως δεν αντιλαμβάνεται το ατελέσφορο του μέτρου.

Πρέπει επομένως αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο αυτό και να προσπαθήσει να εξεύρει έσοδα από άλλες πηγές, όπως η λαθρεμπορία των αποσταγμάτων.

Οι προτάσεις του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου είναι από καιρό στα συρτάρια των Υπουργών. Καιρός είναι να μπουν επάνω στο τραπέζι. Σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

Last modified on Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 13:27
Tagged under
Share this article

Τα νέα μας

Latest News

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Παρακαλούμε εισάγετε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «ΕΓΓΡΑΦΗ»:

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
210.67 16 932

Ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας:
10.00 - 18.00

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…