Μια ματιά στο καινούριο project του Domaine Costa Lazaridi

25 χρόνια μετά τον πρώτο τρύγο του Domaine Costa Lazaridi και 35 χρόνια μετά τον πρώτο τρύγο του κου Κώστα Λαζαρίδη, σε μια όμορφη βραδιά γεμάτη αρώματα και γεύσεις στο εστιατόριο Aleria, είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε τα πρώτα δείγματα του καινούριο του αμπελώνα του κτήματος στο Κατάφυτο του Δήμου Νευροκοπίου Δράμας, να μάθουμε περισσότερα για αυτόν αλλά και τι να περιμένουμε στην συνέχεια.

Αλλά ας αρχίσουμε από τα βασικά: ο αμπελώνας του Domaine Costa Lazaridi είναι τώρα πια μεγαλύτερος κατά 135 στρέμματα, ανεβάζοντας την συνολική έκταση της εταιρείας στα 2.085 στρέμματα. Εξ αυτών 80 στρέμματα είναι φυτεμένα με Sauvignon Banc, 15 με Μαλαγουζιά, 20 με Βιδιανό και 20 με Riesling. Η πρώτη φύτευση των αμπελιών έγινε το 2014 και το πρώτο δείγμα που παρουσίασε το κτήμα ήταν μία Μαλαγουζιά 2016.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑ:
Το Κατάφυτο βρίσκεται στο Βοριοδυτικό τμήμα του νομού Δράμας σε απόσταση 3,5km από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πρόκειται για έναν ξερικό αμπελώνα τοποθετημένο σε πλαγιές με Ανατολική και Νοτιοανατολική έκθεση και σε υψόμετρο 800-930m. Έχει αμμοαργιλοπηλώδη εδάφη με πολλές μικρές πέτρες που εξασφαλίζουν πολύ καλή αποστράγγιση και η πυκνότητα φύτευσης είναι 450 φυτά/στρέμμα. Οι θερμοκρασίες της περιοχής είναι χαμηλότερες από το λεκανοπέδιο της Δράμας (μέγιστη θερμοκρασία χαμηλότερη κατά 5-6oC και ελάχιστη θερμοκρασία χαμηλότερη κατά 8-10oC) ενώ οι βροχοπτώσεις κυμαίνονται στα 1000mm/έτος.

Σύμφωνα με το κτήμα η επιλογή του Κατάφυτου δεν έγινε τυχαία. Το ηπειρωτικό κλίμα του λεκανοπεδίου Δράμας σε συνδυασμό με τα ζεστά καλοκαίρια, που δεν επιτρέπουν την πλήρη ανάπτυξη του αρωματικού δυναμικού κάποιων ποικιλιών και την κλιματική αλλαγή, που επιδεινώνει συνεχώς το παραπάνω φαινόμενο είναι οι λόγοι που ώθησαν το κτήμα να “πάρει τα βουνά” και να αξιοποιήσει την δυνατότητα καλλιέργειας ποικιλιών που δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν στο λεκανοπέδιο της Δράμας στοχεύοντας σε κρασιά μεγαλύτερης αρωματικής έντασης και πολυπλοκότητας, υψηλότερης οξύτητας και περισσότερης φρεσκάδας.

Και κλείνουμε με το νόστιμο κομμάτι: Η «Μαλαγουζιά Domaine Costa Lazaridi 2016» με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Δράμα αν και βγήκε αρκετά νωρίς (μόλις δύο χρόνια μετά την φύτευσή της) διακρίνεται από ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα με ασημένιες και πράσινες ανταύγειες. Στα αρώματα μύτης κυριαρχούν ανθικά αρώματα, εσπεριδοειδή και φρέσκα φρούτα τα οποία εκφράζονται στην πιο ώριμη εκδοχή τους στο στόμα. Ζεστό κρασί (13,5% vol) με όγκο, μεγάλη αρωματική ένταση και πλούσια αρώματα στόματος. Αν σας ανοίξαμε την όρεξη ήρθε η στιγμή να σας την κλείσουμε αφού η συγκεκριμένη εσοδεία δεν θα κυκλοφορήσει φέτος στην αγορά. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το 2017…

Υ.Γ. Τα πρώτα δείγματα Βιδιανού από τον ίδιο αμπελώνα αναμένονται να τα δούμε το 2018 ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει στο Κατάφυτο και ερυθρές ποικιλίες. Βρισκόμαστε εν αναμονή!

Last modified on Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 15:03
Tagged under
Share this article

Τα νέα μας

Latest News

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Παρακαλούμε εισάγετε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «ΕΓΓΡΑΦΗ»:

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
210.67 16 932

Ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας:
10.00 - 18.00

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…