Ο Όμιλος UNESCO βραβεύει τον ΕΟΣ Σάμου για τη διατήρηση του Σαμιακού Αμπελώνα

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον ΕΟΣ Σάμου από τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων κατά τη διάρκεια του 3ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Πολιτισμού το οποίο διοργανώθηκε από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου 2017 στο ακριτικό νησί.

Ο ΕΟΣ Σάμου τιμήθηκε για την προσφορά του στο ελληνικό κρασί και τη συνεισφορά του στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική διαδρομή του τόπου. Μέσω της διάκρισης αυτής τιμάται δε και «ο ανώνυμος Σαμιώτης Αμπελουργός που κατόρθωσε να διατηρήσει ανά τους αιώνες το Σαμιακό Αμπελώνα και να διασώσει την παράδοση και την οινοποιητική τέχνη ως πολιτιστική και κοινωνική παρακαταθήκη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τιμητική πλακέτα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η εκπρόσωπος του Ομίλου της UNESCO Γεωργία Κακλιά επισήμανε στην εισαγωγική της ομιλία πως «ο τιμητικός έπαινος  απονέμεται στον ΕΟΣ Σάμου, και μέσω αυτού στον ΣΑΜΙΩΤΗ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟ, για τη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή, τη διατήρηση του παραδοσιακού σαμιακού αμπελώνα, την προστασία του εισοδήματος των αμπελοκαλλιεργητών και τη στήριξη της οικονομίας της Σάμου…» Η ίδια δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «Η εικόνα που έχει η UNESCO και ο πρόεδρος κ. Μαρωνίτης για τον ΕΟΣ Σάμου, είναι πως δεν επαναπαύεται… Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, ενώ διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης.»

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας, παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε μεταξύ άλλων πως «…είναι  σημαντική αυτή η διάκριση καθώς συμπίπτει με μια δικαίωση των επί διετία προσπαθειών του ΕΟΣ Σάμου για ανάδειξη του Σαμιακού Αμπελώνα ως Στοιχείου της Άυλης Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εγγραφή του σχετικού δελτίου στην πρώτη σελίδα του Εθνικού ευρετηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, μας γεμίζει χαρά και αποτελεί ξεχωριστή τιμή. Ο απώτερος στόχος μας είναι, μέσα στην επόμενη πενταετία, να υπάρξει αποδοχή του Σαμιακού αμπελώνα ως Παγκόσμιο Μνημείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ενδεχόμενο που ισοδυναμεί με παγκόσμια καταξίωση όχι μόνο του αμπελώνα και των οίνων της Σάμου, αλλά του τόπου και των καλλιεργητών. Αυτό θα αποτελέσει μια ισχυρή παρακαταθήκη για το αύριο και κληρονομιά για τις γενιές που έρχονται…»

Στο 95% των εκτάσεων της Σάμου καλλιεργείται το μικρόρωγο Μοσχάτο, από το οποίο παρασκευάζονται οι εξαιρετικής ποιότητας σαμιακοί οίνοι με παγκόσμια καταξίωση. Όλα τα κρασιά της Σάμου, γλυκά, ξηρά και ημίξηρα αποτυπώνουν το μεράκι, την αδιάκοπη προσπάθεια και το ακάματο έργο του Συνεταιρισμού και των Αμπελουργών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κάθε χρόνο αποσπούν εκατοντάδες βραβεύσεις και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις.

Last modified on Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 21:28
Tagged under
Share this article

Τα νέα μας

Latest News

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Παρακαλούμε εισάγετε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «ΕΓΓΡΑΦΗ»:

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
210.67 16 932

Ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας:
10.00 - 18.00

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…