Η γευστική δοκιμή του κρασιού γυμνάζει το μυαλό περισσότερο από τις μαθηματικές ασκήσεις

Η γευστική δοκιμή των κρασιών βάζει σε λειτουργία τον εγκέφαλό μας περισσότερο από κάθε άλλη ανθρώπινη συμπεριφορά, σύμφωνα με τα ευρήματα ενός κορυφαίου επιστήμονα πάνω στην νευροϊατρική.

Από την πρώτη ματιά της φιάλης κρασιού μέχρι τον χειρισμό του μέσα στο στόμα και κατόπιν την κατάποση της γουλιάς υπάρχει μια τεράστια γκάμα αισθητήριων, κινητικών και κεντρικών συστημάτων του εγκεφάλου που συμμετέχουν σε μια δοκιμή οίνου », λέει ο νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Yale Gordon Shepherd.

Όλες μαζί, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα από την ακρόαση μουσικής ή την επίλυση ενός περίπλοκου μαθηματικού προβλήματος, υποστηρίζει στο βιβλίο του, Neuroenology: Πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί την γεύση του κρασιού.

Το βιβλίο διερευνά όλες τις πολύπλοκες νευρικές διεργασίες που σχετίζονται με τη γεύση και την εκτίμηση του κρασιού, συμπεριλαμβανομένης της οπτικής εκτίμησης του μπουκαλιού και του κρασιού στο ποτήρι και της αλληλεπίδρασης μεταξύ του υγρού, του οξυγόνου και του σάλιου στο στόμα, στη γλώσσα, στο διάφραγμα και στο λαιμό.

Τα μόρια στο κρασί διεγείρουν χιλιάδες υποδοχείς γεύσης και οσμής, «στέλνοντας ένα σήμα γεύσης στον εγκέφαλο που ενεργοποιεί μαζικούς υπολογισμούς που περιλαμβάνουν αναγνώριση προτύπων, μνήμη, κρίση αξίας, συγκίνηση και ευχαρίστηση» .

Σε αντίθεση με ένα πρόβλημα μαθηματικών - το οποίο απαιτεί περιορισμένη ποσότητα εγκεφαλικής δραστηριότητας - η αξιολόγηση του κρασιού εμπλέκει πολυάριθμα αισθητήρια συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του να βλέπει, να μυρίζει και να δοκιμάζει.

Τα ευρήματα του Shepherd έρχονται μετά από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, υποστηρίζοντας ότι ο Master Sommeliers απαιτεί τόσο πολλή πνευματική λειτουργία ώστε το μέρος του μυαλού τους γίνεται παχύτερο.

Last modified on Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018 11:45
Share this article

Τα νέα μας

Latest News

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Παρακαλούμε εισάγετε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «ΕΓΓΡΑΦΗ»:

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
210.67 16 932

Ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας:
10.00 - 18.00

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…