Οινόραμα 2018 : «Η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο προ των πυλών»

Το Οινόραμα είναι η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο. Διοργανώνεται στην Αθήνα από το 1994, είναι το πιο σημαντικό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου και μία μοναδική ευκαιρία για κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει από κοντά τους έλληνες οινοποιούς και να δοκιμάσει τα κρασιά τους.
Φέτος το Οινόραμα θα διεξαχθεί 10 με 12 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη Δευτέρα αφιερωμένη στους επαγγελματίες.

Οινοπαραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στο Οινόραμα 2018, καθιστώντας το «sold out». Περισσότερα από 260 οινοποιεία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα βρίσκονται στο Ζάππειο καταρρίπτοντας και το περσινό ρεκόρ συμμετοχής. Σκοπός τους ο δειγματισμός καθιερωμένων και νέων κρασιών καθώς και της εσοδείας 2017, που θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Οι οργανωτές περιμένουν πάνω από 10.000 επισκέπτες, που καλούνται να δοκιμάσουν ό,τι περισσότερο μπορέσουν ανάμεσα στα περίπου 2.000 διαφορετικά κρασιά της έκθεσης! Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο περσινό Οινόραμα ανοίχτηκαν περισσότερες από 25.000 φιάλες κρασιού, που αφού το περιεχόμενό τους δοκιμάστηκε ανακυκλώθηκαν. Ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά της έκθεσης θα βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα και πιο ακριβά του ελληνικού αμπελώνα, εκπρόσωποι όλων των ονομασιών προέλευσης και όλων των ποικιλιών αμπέλου, πολλές νέες κυκλοφορίες και σημαντικές ξένες ετικέτες του διεθνή αμπελώνα.

Το ενδιαφέρον για το ελληνικό κρασί έχει πλέον εδραιωθεί στο εξωτερικό και όλα τα γνωστά οινοποιεία της χώρας έχουν εξασφαλίσει σοβαρές συνεργασίες με εισαγωγείς στις πιο σημαντικές αγορές του κόσμου. Ως εκ τούτου, το Οινόραμα επενδύει σε νέες, παρθένες για το ελληνικό κρασί αγορές, καθώς και σε οινοποιεία ή και κρασιά που θα μπορούσαν να προστεθούν σε υπάρχοντα χαρτοφυλάκια εισαγωγέων των ώριμων αγορών. Έτσι, στο Οινόραμα αναμένονται και πάλι πολλοί και σημαντικοί ξένοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους ομάδα αγοραστών από την Ασία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο προγράμματος της Enterprise Greece.

Παράλληλα, για να καλύψει τις ανάγκες διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και επέκτασης χαρτοφυλακίου όσων ήδη εισάγουν ελληνικά κρασιά, το Οινόραμα επαναλαμβάνει το επιτυχημένο εγχείρημα «Οινικές Αποκαλύψεις» που μεταφράζεται σε μία ολόκληρη αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου αφιερωμένη σε μικρά και εν γένει άγνωστα οινοποιεία, σε συνδυασμό με ένα ειδικό χώρο που λειτουργεί ως «Wine Βar». Εκεί δειγματίζονται κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης και κρασιά από μη-συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως για παράδειγμα κρασιά αμφορέα ή παλαιωμένα στο βυθό της θάλασσας. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται φέτος και κάποια πολύ σπάνια κρασιά τα οποία θα παρουσιάσουν οι ίδιοι οι οινοποιοί τους.

Στην καθιερωμένη, πλέον, «Πλατεία Γευσιγνωσίας» του Οινοράματος, με θέμα «Discover Greek Wines», παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης («self-pour»), όπου οι επαγγελματίες επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ασυνόδευτοι και με το δικούς τους ρυθμούς κάποια από 250 κρασιά της «Πλατείας», κάνοντας κατά κάποιο τρόπο μια προεπιλογή, προτού περιπλανηθούν ανάμεσα στα περίπτερα των εκθετών.

Όπως τα τελευταία τρία χρόνια, το Οινόραμα συνοδεύεται από την εβδομάδα κρασιού «Athens Wine Week», που ακολουθεί χρονικά την έκθεση, από Δευτέρα 12/03 μέχρι Κυριακή 18/03. Κατά τη διάρκειά της οργανώνονται ειδικές εκδηλώσεις για το κρασί (γευσιγνωσίες, master classes, οινικά δείπνα κ.ά.) σε διάφορα σημεία της πόλης.

Όσα μάλιστα γίνονται σε συνεργασία με εστιατόρια και wine bar αποτελούν ευκαιρίες που οι οινόφιλοι δεν πρέπει να χάσουν για να απολαύσουν επώνυμα κρασιά σε προνομιακές τιμές, ακόμα και μενού υψηλών προδιαγραφών, αποκλειστικά σχεδιασμένα για κρασιά ανάλογης ποιότητας.

Στο Οινόραμα, οι επαγγελματίες κρασιού και εστίασης έχουν, όπως πάντα, δικαίωμα δωρεάν εισόδου, αφού κάνουν την προεγγραφή τους στο www.oenorama.com. Το συνολικό κόστος για την είσοδο όλων των άλλων επισκεπτών στην έκθεση είναι 12€ και περιλαμβάνει τον αναλυτικό οδηγό και το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας του Οινοράματος.

 • Παρέμβαση Ντίνου Στεργίδη

  Δεν υπάρχει άνθρωπος σε όλη τη χώρα που να μην έχει παρατηρήσει την επιτυχημένη πορεία του ελληνικού κρασιού τα τελευταία χρόνια ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που να εμφανίζουν αντίστοιχο «success story» με εκείνο που εμφανίζει το ελληνικό κρασί.

  Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία; Πώς κατόρθωσε το ελληνικό κρασί να φτάσει στα υψηλά ποιοτικά επίπεδα που έχει φτάσει, σε σημείο που να έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και τις ανάγκες του μέσου Έλληνα καταναλωτή; Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι το ελληνικό κρασί, και για την ακρίβεια οι παραγωγοί του, στάθηκαν εξ αρχής απέναντι στο διεθνή και όχι στον εγχώριο ανταγωνισμό.

  Σε αντίθεση δηλαδή με τους παραγωγούς άλλων αγροδιατροφικών προϊόντων (και εδώ το ελαιόλαδο, που έχει ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες επιτυχίας απ’ ό,τι το ελληνικό κρασί, έρχεται αυτόματα στο νου), οι Έλληνες οινοποιοί δεν κοίταζαν και δεν κοιτάζουν τι κάνει ο γείτονας, αλλά τι κάνει ο οινοπαραγωγός του Μπορντό, της Βουργουνδίας, της Αυστραλίας και της Καλιφόρνιας. Υιοθέτησαν διεθνή πρότυπα αριστείας και στόχευσαν από πολύ νωρίς στην παγκόσμια αγορά κρασιού.

  Το αποτέλεσμα είναι πως σήμερα το ελληνικό κρασί είναι το μοναδικό επώνυμο ελληνικό προϊόν ―με ετικέτα, δηλαδή, που λέει «Made in Greece»― που μπαίνει τόσο βαθιά μέσα στα σπίτια καταναλωτών, στην κουζίνα και στην τραπεζαρία, στα πέρατα της γης.  

  Η γενιά των Ελλήνων οινοποιών που βρίσκεται στην αφετηρία της λεγόμενης «Αναγέννησης του Ελληνικού Κρασιού», που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80/αρχές της δεκαετίας του ’90, ήταν ως επί το πλείστον οινολόγοι, με σπουδές στο εξωτερικό, κυρίως Γαλλία και κυρίως Μπορντό. Άτομα όπως ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Γιώργος Σκούρας, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο Γιάννης Τσέλεπος, ο Άγγελος Ρούβαλης, ο Πάνος Ζουμπούλης, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Δημήτρης Χατζηνικολάου, ο Παύλος Αργυρόπουλος και πολλοί άλλοι ―να με συγχωρέσουν που δεν τους αναφέρω― έφεραν στην Ελλάδα τις γνώσεις τους και ουσιαστικά επέβαλαν σε μία ολόκληρη βιομηχανία ένα νέο μοντέλο παραγωγής που στόχευε στην επίτευξη υψηλής ποιότητας.

  Απέναντι σε αυτή την επανάσταση που διαδραματιζόταν μέσα στα οινοποιεία, υπήρχε μία ουσιαστικά ανύπαρκτη αγορά κρασιού, ένα οινεμπόριο στα σπάργανα, ένας Έλληνας καταναλωτής που δεν είχε ιδέα για το τι θα πει καλό κρασί και ένα εστιατόριο, οι σερβιτόροι του οποίου είχαν συνηθίσει να μαζεύουν τα καψύλια της Santa Laoura (κρασί του συνεταιρισμού Πατρών που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’70) για 10 δραχμές έκαστο.

  Εδώ είναι λοιπόν που εμφανίζεται, το 1994, το Οινόραμα, το οποίο για καλή τύχη του κλάδου άρχισα να οργανώνω εγώ. Συγχωρέστε με που το λέω έτσι, αλλά όπως οι οινολόγοι έφεραν από τη Γαλλία τις βέλτιστες πρακτικές στην παραγωγή του κρασιού, έτσι και εγώ έφερα από την ίδια χώρα τις αντίστοιχες βέλτιστες πρακτικές στην οργάνωση εκθέσεων και δη του κρασιού, ένα προϊόν που ερωτεύτηκα, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, στην όμορφη αυτή χώρα.

  Έτσι το Οινόραμα, από την πρώτη στιγμή, έγινε ο καθρέφτης του σύγχρονου ελληνικού κρασιού, η βιτρίνα για τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, το ετήσιο ραντεβού (που δεν υπήρχε) του αμπελοοινικού κλάδου, ο ιμάντας μεταφοράς οινικής γνώσης στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, το έναυσμα για τη μορφοποίηση σε κλάδο, του ενδιάμεσου ―μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης― κρίκου της αγοράς κρασιού (αυτό που στα αγγλικά ονομάζουμε «trade») και κατ’ επέκταση χώρος αγοραπωλησίας. Εισάγαμε πάμπολλες καινοτομίες στο περιβάλλον των ελληνικών εκθέσεων και θέσαμε υψηλούς οργανωτικούς στόχους, στο ύψος των φιλοδοξιών του Έλληνα οινοπαραγωγού. Για όλα αυτά, θα σας μιλήσω σε λίγο.

  Επειδή λοιπόν το Οινόραμα αναπτύχθηκε χέρι-χέρι με το ελληνικό κρασί και επειδή το έχει συνοδέψει και το έχει βοηθήσει στις επιτυχίες του, γι’ αυτό σήμερα προσκαλέσαμε στην παρουσίαση αυτή τους εκπροσώπους του κλάδου για να σας μιλήσουν για τις πιο πρόσφατες επιτυχίες του ελληνικού κρασιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο σημείο αυτό να πω, για όσους δεν το γνωρίζουν, πως εκτός των άλλων το ελληνικό κρασί είναι ίσως ο πιο άρτια οργανωμένος κλάδος της αγροτικής παραγωγής. Οι δύο βασικοί του πυλώνες, της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής εκπροσωπούνται αντίστοιχα από την ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων) και τον ΣΕΟ (Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου) οι οποίοι, μαζί, συναποτελούν την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου), το όργανο που χαράσσει στρατηγική για το ελληνικό κρασί σε επίπεδο παραγωγής και επικοινωνίας. Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε μαζί μας τους πρόεδρους της ΚΕΟΣΟΕ, του ΣΕΟ και της ΕΔΟΑΟ, Χρίστο Μάρκου, Γιώργο Σκούρα και Βαγγέλη Αργύρη, αντίστοιχα, οι οποίοι θα απευθύνουν ένα σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Επιτροπής Προβολής του ΣΕΟ, Στέλλιος Μπουτάρης, θα αναφερθεί στις επιτυχίες του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό (για την εγχώρια αγορά θα μιλήσει ο κ. Σκούρας), και μετά θα ξαναπάρω το λόγο για να σας μιλήσω για το Οινόραμα.        

  2) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΙΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

  Πριν σας μιλήσω για το φετινό Οινόραμα, θα ήθελα να σταθώ λίγο σε μερικές από τις καινοτομίες που έχουμε εισάγει όλα αυτά τα χρόνια που γίνεται η έκθεση.

  Μέχρι το 1994 η μόνη έκθεση στην οποία το κρασί είχε κάποια παρουσία ήταν η «Τρόφιμα & Ποτά» που γινόταν στη λεγόμενη «πολυκατοικία» απέναντι από το Γηροκομείο, εκεί που σήμερα βρίσκεται ένα κατάστημα Κωτσόβολος. Οι επισκέπτες δεν δοκιμάζαν, απλά κοιτούσαν τις φιάλες που ήταν τοποθετημένες στα ράφια. Κάποιοι παραγωγοί είχαν μαζί τους πλαστικά ποτήρια…

  Το Οινόραμα τα ανέτρεψε όλα αυτά, εισάγοντας από την πρώτη κιόλας φορά τα εξής: ⦁    Ποτήρι γευσιγνωσίας τύπου ΙΝΑΟ, το οποίο δίναμε δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης (οι πρώτοι που το κάναμε αυτό στην Ελλάδα) και πτυελοδοχεία (που ο κόσμος χρησιμοποιούσε ως σταχτοδοχεία). Ωστόσο, το ποτήρι που δίναμε στην είσοδο, μετέφερε το μήνυμα πως εδώ έρχεσαι για να δοκιμάσεις και επειδή ήταν συγκεκριμένο ποτήρι, πώς θα δοκιμάσεις με συγκεκριμένο τρόπο. Έχει ενδιαφέρον εδώ να δούμε την εξέλιξη του ποτηριού του Οινοράματος διαχρονικά, όπου το βλέπουμε να μεγαλώνει σε μέγεθος ακολουθώντας τη γευστική εξέλιξη του ελληνικού κρασιού: όσο περισσότερο ένταση και γευστικό όγκο έχει ένα κρασί, τόσο περισσότερο χώρο χρειάζεται για να αναπνεύσει και να αναδειχθεί. ⦁    Επαναστατική χωροταξική διάταξη με ελεύθερη πορεία, με στόχο ο επισκέπτης να μένει μέσα στην έκθεση όλη μέρα, να περιπλανάται ελεύθερα, να δοκιμάζει και να ξαναδοκιμάζει, να συγκρίνει και να συνομιλεί. Την εποχή εκείνη όλες οι εκθέσεις που γινόντουσαν στην Αθήνα είχαν υποχρεωτική πορεία που επιβάλλει μία εντελώς παθητική συμπεριφορά στον επισκέπτη. ⦁    Ώρες λειτουργίας, ανήκουστες για την εποχή εκείνη: 9 το πρωί με 7 το απόγευμα, επειδή το κρασί το πρωί δοκιμάζεται σωστά, όταν όλες οι άλλες εκθέσεις γινόντουσαν τις απογευματινές ώρες. (Το 9:00 το πρωί δεν μπόρεσα να το κρατήσω και με τα νύχια κρατάμε το 10:00 ―συνήθως έχουμε επισκέπτες νωρίς το πρωί και δεν έχουμε εκθέτες!). Θέλουμε οι εκθέσεις μας να τελειώνουν νωρίς γιατί αλλιώς μετατρέπονται σε πάρτι, που δεν είναι το ζητούμενο, ενώ θέλουμε να δώσουμε και στους εκθέτες μας τη δυνατότητα να πάνε στο ξενοδοχείο τους και στη συνέχεια να συνεχίσουν τις εργασίες τους στο εστιατόριο με τους πελάτες τους. ⦁    Προεγγραφή επισκεπτών, κάτι εντελώς πρωτοποριακό, ταχυδρομικά την εποχή εκείνη ―δεν υπήρχε φυσικά Ίντερνετ― και στη συνέχεια, το 1998 ή το 2000, έκδοση ατομικού badge στην είσοδο της έκθεσης, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που νομίζω είμασταν η 2η έκθεση στην Ελλάδα που το έκανε μετά από μία Αμερικανική έκθεση πληροφορικής. ⦁    Πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που έχουμε διατηρήσει μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις του 1ου Οινοράματος το 1994, ξεχωρίζουν μία κάθετη γευσιγνωσία Νάουσας (ακόμα και η λέξη «κάθετη» ήταν νεωτερισμός), μία συζήτηση για την αναζήτηση «νέων μορφών μάρκετινγκ στο κρασί», με Εριέττα Μαυρουδή, Νίκο Λεούση, Γιάννη Μπουτάρη, Γιώργο Τσάνταλη και Θανάση Παπανδρόπουλο, μία συζήτηση για τα προβλήματα του τσίπουρου (ίδια και απαράλλαχτα μέχρι σήμερα), μία άλλη συζήτηση για τις προοπτικές του Οινοτουρισμού και μία συζήτηση που έμεινε στην ιστορία για την τιμολογιακή πολιτική του κρασιού στο εστιατόριο, όπου έγινε το «έλα να δεις», που λένε. ⦁    Λειτουργία, μέσα στο Οινόραμα, από εμάς, ενός γαστρονομικού εστιατορίου υψηλού επιπέδου (αυτό μέχρι σήμερα είναι κάτι που δεν το έχει κάνει κανείς άλλος), δείτε το μενού του 1ου Οινοράματος το 1994 και του 1998. ⦁    Λειτουργία πολυτελούς Αίθουσας Τύπου και VIP Lounge για τους ξένους αγοραστές και άλλα πολλά. ⦁    Το 2006 εγκαινιάσαμε την «Πλατεία Γευσιγνωσίας», ένα χώρο για τους επαγγελματίες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει ανενόχλητος και με τους δικούς του ρυθμούς γύρω στα 250 κρασιά, τα πιο αντιπροσωπευτικά των οινοπαραγωγών. Κάθε κρασί συνοδεύεται από μια αναλυτική περιγραφή, την τιμή ex cellar και τη θέση του παραγωγού μέσα στην έκθεση, είναι κάτι σαν preview, και ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κάποιος την επίσκεψή του στο Οινόραμα.

  Το 2015 πήραμε την απόφαση να ενώσουμε σε μία τις δύο εκθέσεις κρασιού που οργανώναμε, το Οινόραμα που ήταν για επαγγελματίες και τα Διονύσια (από το 2001), που ήταν για καταναλωτές. Κρατήσαμε το Οινόραμα ως εμπορικό σήμα, καθότι πιο δυνατό, οργανώνοντάς το όπως τα Διονύσια, δηλαδή με τον παραγωγό μπροστά από ένα μεγάλο μπάνερ και πίσω από ένα τραπέζι με τα κρασιά του (και αυτή τη μορφή έκθεσης είμασταν οι πρώτοι που εισάγαμε στην Ελλάδα) με μόνιμο χώρο τέλεσής της το Ζάππειο Μέγαρο.

  Την ίδια χρονιά εγκαινιάσαμε το Athens Wine Week με στόχο να βγάλουμε το κρασί από την έκθεση και να το πάμε μέσα στην πόλη την εβδομάδα που ακολουθεί το Οινόραμα, οργανώνοντας διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που απευθύνονται στον καταναλωτή, πολλές από τις οποίες εμπλέκουν τα εστιατόρια. Ανάμεσα σε άλλα, για φέτος σχεδιάζουμε με την υποστήριξη του ΣΕΟ μία καταπληκτική ενέργεια, την οποία σας παρακαλούμε να δημοσιοποιήσετε, όπου δεκάδες εστιατόρια, σε συνεργασία με τα οινοποιεία του Οινοράματος, για κάθε φιάλη που θα καταναλώνεται στο εστιατόριο θα δίνουν άλλη μία φιάλη δωρεάν για το σπίτι. Αυτό θα γίνει μία ημέρα και για ένα κρασί.

  Το 2015 οργανώσαμε και φιλοξενήσαμε στο Οινόραμα μία απίθανη δράση που λεγόταν «Δρυός Ανάγνωσμα – Τέχνη στο Βαρέλι», όπου 30 Έλληνες καλλιτέχνες πήραν από ένα μεταχειρισμένο βαρέλι κρασιού και το μετέτρεψαν σε έργο τέχνης και πέρσι, σε συνεργασία με τη σχολή φωτογραφίας Leica, οργανώσαμε ένα διαγωνισμό φωτογραφίας για τους φοιτητές της (με στόχο να βρούμε νέες ματιές στο κρασί). Οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν εκτέθηκαν στο Wine Bar «Θα σε κάνω βασίλισσα» για ένα μήνα. Φέτος θα επαναλάβουμε τη δράση αυτή με τη σχολή Leica με νέα θεματική.

  Μία άλλη πολύ σημαντική καινοτομία είναι η αίθουσα και το «wine bar» των Οινικών Αποκαλύψεων με κρασιά «Top Obscure», ένα concept που δουλεύουμε αρκετά χρόνια τώρα, όπου θέλουμε να δώσουμε λύσεις σε αγοραστές που αναζητούν κάτι σπάνιο ή και καινούργιο. Έτσι, στην ίδια αίθουσα στεγάζουμε 34 πολύ μικρά οινοποιεία, κατά προτίμηση οινοποιεία που για 1η φορά έρχονται σε έκθεση ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα wine bar όπου δειγματίζονται κρασιά με κάποιες ιδιαιτερότητες στην παραγωγή τους, βιοδυναμικής καλλιέργειας, τα λεγόμενα «φυσικά κρασιά» και άλλα. Πέραν των άλλων, φέτος το wine bar των Οινικών Αποκαλύψεων θα φιλοξενήσει και έξι οινοποιούς οι οποίοι θα παρουσιάσουν οι ίδιοι τη δουλειά τους με κρασιά οινοποιημένα σε αμφορέα, παλαιωμένα στο βυθό της θάλασσας κ.λπ.

  Τέλος, και θα σταματήσω εδώ γιατί πιθανόν να σας έχω κουράσει, και αφού αναφέρω απλώς τον καταπληκτικό κατάλογο με όλα τα κρασιά της έκθεσης και την ιστοσελίδα μας όπου μπορείτε να βρείτε όλα τα κρασιά, πως φέτος για να αποσυμφορήσουμε την είσοδο, δημιουργούμε στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, μέσα σε μία μεγάλη τέντα, ένα ξεχωριστό χώρο για την υποδοχή των επισκεπτών, στην είσοδο του Ζαππείου ένα σημείο συνάντησης-café σε συνεργασία με το εξαιρετικό Underdog του Θησείου και, μόλις μπείτε στην έκθεση, μία αίθουσα Τύπου όπου θα σας περιμένουμε με χαρά.

  Επειδή το Οινόραμα είναι η βιτρίνα του ελληνικού κρασιού δώσαμε από την πρώτη στιγμή μεγάλη σημασία στην επικοινωνία της, ώστε αυτή να συμβαδίζει με την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού. Στρατηγική μας είναι να έχουμε ένα σταθερό λογότυπο (που έχει αλλάξει 2-3 φορές) και παράλληλα ένα φρέσκο επικοινωνιακό concept κάθε φορά, που να συλλαμβάνει το πνεύμα των καιρών, «L’Air du Temps», που λένε οι Γάλλοι. Έτσι, για παράδειγμα, από το ανέμελο «Πάμε Οινόραμα» του 2010, περάσαμε στο «Οινόραμα, Η Ελλάδα των Δημιουργών» το 2012 στην καρδιά της κρίσης, όταν όλοι ήθελαν από κάπου να πιαστούν, και φέτος στο «Το κρασί είναι παντού, και πάντα στο Οινόραμα».

  Όπως θα δείτε και στα δύο μικρά βίντεο που έχουμε ετοιμάσει, δεν θέλουμε να απομυθοποιήσουμε το κρασί γιατί θεωρούμε πως ο μύθος του κρασιού είναι ένα πολύ ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε άλλα ποτά, αλλά θέλουμε να πούμε πως ο μύθος του κρασιού είναι προσιτός και ικανός να σε γεμίσει ηδονή και χαρά.

Tagged under
Share this article

Τα νέα μας

Latest News

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Παρακαλούμε εισάγετε το email σας στο παρακάτω πεδίο και πατήστε «ΕΓΓΡΑΦΗ»:

Επικοινωνία

Τηλέφωνο:
210.67 16 932

Ημέρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Παρασκευή

Ώρες λειτουργίας:
10.00 - 18.00

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…