Απαγορεύουν στον Έλληνα οινοποιό να φυτεύει αμπέλι

Δεν έχει τέλος η αναλγησία και η κοντόφθαλμη πολιτική του Υπουργείου έναντι του ελληνικού κρασιού, το οποίο είναι υπό δίωξη.

Για τρίτη συνεχή χρονιά από την έναρξη του νέου καθεστώτος αδειών φύτευσης αμπέλου, το ΥπΑΑΤ αρνείται να δει την πραγματικότητα: ο ελληνικός αμπελώνας συρρικνώνεται. Ενώ το ελληνικό κρασί κερδίζει επάξια έδαφος στις διεθνείς αγοράς και αντιστέκεται στην κρίση, η αμπελοκαλλιέργεια φθίνει.

Και όμως η ζήτηση για νέες φυτεύσεις είναι τεράστια: την περσινή χρονιά κατατέθηκαν αιτήσεις για πάνω από 20.000 στρέμματα για λιγότερο από 6.500 διαθέσιμα.

Αντί όμως να ενισχυθούν οι μεσαίες εκμεταλλεύσεις και να δοθεί προτεραιότητα στη μεγέθυνση των υφιστάμενων, το Υπουργείο εμμένει να διαιωνίζει και να επιτείνει τον κατακερματισμό του αμπελουργικού κλήρου, αποκλείοντας τους οινοποιούς (αλλά και τους επαγγελματίες αμπελουργούς) και τις οικογένειες τους από την αμπελουργία. Τα αποτελέσματα για τις νέες γενιές των οικογενειών μας είναι τραγικά καθώς δεν δύνανται να φυτέψουν αμπέλι...  

Η τραγική εικόνα που παρουσιάζει η περιορισμένη χρήση των αδειών που δόθηκαν με κοντόφθαλμο τρόπο τα περασμένα χρόνια θα έπρεπε να καταστήσει σαφές το αυτονόητο: την ενίσχυση των ζωντανών κυττάρων της ελληνικής οινοποιίας και αμπελουργίας!

Και όμως: οι εκκλήσεις σύσσωμου του αμπελοοινικού κλάδου έμειναν ξανά στα χαρτιά, θύμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ως πότε; Τα περιθώρια στενεύουν...

Share this article

Τα νέα μας

E-shop

Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα μετράει στο σύνολό του 83 προϊόντα. Περιοδικά αλλά και βιβλία, για επαγγελματίες αλλά και για ερασιτέχνες, για το κρασί και το αμπέλι αλλά και για τα αποστάγματα, τον ζύθο και την γαστρονομία. Όλα τους περιμένουν για μια θέση στην βιβλιοθήκη σας!

Latest News

Συνδρομή

Γραφτείτε συνδρομητές στο περιοδικό ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, την παλαιότερη ελληνική επιστημονική έκδοση στον Αμπελοοινικό χώρο.

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…