Αναγραφή της θρεπτικής αξίας και των συστατικών στα αλκοολούχα προϊόντα

Στις 12 Μαρτίου 2018 επτά επαγγελματικές οργανώσεις της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλκοολούχων ποτών κατέληξαν σε συμφωνία για την αναγραφή της θρεπτικής αξίας και των συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα τους.

Αποφάσισαν να χρησιμοποιούνται τα 100ml ως όγκος αναφοράς, μιας και τόσος είναι και ο όγκος που χρησιμοποιείται και για τα τρόφιμα, έτσι πλέον βάσει νομοθεσίας, οι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να αναγράφουν το θερμιδικό περιεχόμενο, ενώ έχουν το δικαίωμα αν το επιθυμούν να αναφέρουν και τις θερμίδες ανα μονάδα κατανάλωσης.

Ο κάθε παραγωγός είναι ελεύθερος να αποφασίσει το τρόπο που θα αναγράφονται οι παραπάνω πληροφορίες στα προϊόντα του και θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ της άμεσης αναφοράς πάνω στην ετικέτα ή την ενσωμάτωση ενός QR-κώδικα ή ενός barcode που θα οδηγεί σε ιστότοπο.

Σχετικά με το κρασί, οι επαγγελματικές οργανώσεις πρότειναν να μην αναφέρονται οι υδατάνθρακες, τα λιπίδια και οι πρωτεΐνες αλλά οι κατηγορίες κρασιού και η μέση περιεκτικότητα σε θερμίδες. Επίσης, θα χρησιμοποιηθεί ο κατάλογος των συστατικών που ορίζεται από τον O.I.V. βάση του οποίου θα υπάρχουν τρεις εναλλακτικές επιλογές:

  • θα αναγράφουν ακριβώς τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για το κάθε κρασί
  • θα αναγράφουν τα συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως
  • θα αναγράφουν όλα τα συστατικά που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν κατά την διαδικασία παραγωγής κρασιού

Τέλος εάν υπάρχουν υπολειμματικά σάκχαρα από εμπλουτισμό θα πρέπει να αναγράφονται.

Last modified on Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 14:24
Share this article

Τα νέα μας

E-shop

Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα μετράει στο σύνολό του 83 προϊόντα. Περιοδικά αλλά και βιβλία, για επαγγελματίες αλλά και για ερασιτέχνες, για το κρασί και το αμπέλι αλλά και για τα αποστάγματα, τον ζύθο και την γαστρονομία. Όλα τους περιμένουν για μια θέση στην βιβλιοθήκη σας!

Latest News

Συνδρομή

Γραφτείτε συνδρομητές στο περιοδικό ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ, την παλαιότερη ελληνική επιστημονική έκδοση στον Αμπελοοινικό χώρο.

Εγγραφή στο Newsletter

Θέλετε να μαθαίνετε νέα μας? Γραφτείτε στο Newsletter μας!

Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερα…